Sara Lúa e Teresa Abalde: “A comida galega é produto, tradición, familia e sabor”

Sara Lúa e Teresa, ex concursantes de Masterchef, na cociña de Pencil & Fork, na Coruña. Foto: Iván Barreiro

\"Sara
Sara Lúa e Teresa, ex concursantes de Masterchef, na cociña de Pencil & Fork, na Coruña. Foto: Iván Barreiro

Por Ana Romero

Sara Lúa e Teresa, Teresa e Sara Lúa. Faladoras, risoñas, extravertidas. Xuntas nunha cociña, que pode pasar!

Ambas adoran a gastronomía, as dúas pasaron polas cociñas do mediático concurso Masterchef, pero ningunha das dúas dedica hoxe a súa carreira profesional aos fogóns. Quedamos con elas para charlar de cociña en Pencil & Fork, un espazo na Coruña no que tomar algo, asistir a un evento ou participar nun taller.

A coruñesa Sara Lúa Barreiro, aínda que traballou toda a súa vida na moda, agora dedícase ao asesoramento inmobiliario. Non ten recordos que non estean relacionados coas súas comidas familiares. A súa familia sacábaa a xantar todas as fins de semana, non só para aprender a comer, senón tamén para adquirir costumes na mesa. Antes non cociñaba na casa nin suxería pratos, pero agora é ela quen lle prepara os ‘tuppers’ á súa nai. É extremadamente organizada en todo e na cociña asegura que facer ‘Batch Cooking’ (preparar á vez diferentes receitas) os domingos salva toda a semana.

A compostelá Teresa Abalde, pola contra, di ser totalmente diferente a ela niso, aínda que entre elas hai unha fermosa amizade e complicidade. Ela compra, cociña e come dependendo do día e do que sinta en cada momento. Tamén segundo os produtos de tempada que se atopan diariamente no mercado. O seu traballo actual como fotógrafa permítelle a liberdade de vivir o día a día, gastronomicamente falando. Ademais, na casa son ela e o seu marido, o que lles facilita a planificación segundo as estacións; por exemplo, en xullo, xa que o tempo non era bo e era cando tería que comer ensaladas, tomaron sopas de todo tipo.

Ámbalas dúas son de comida da avoa máis que de cociña molecular. É a que lles apetece cociñar e comer. Teresa di que lle encanta saír a cear cos amigos para compartir eses momentos e a Sara, por exemplo, encántalle a tortilla cuns pementos e unha ensalada. Compara a súa vida agora coa que tiña en Barcelona, ​​cando non podía permitirse o luxo de comer nin comprar bos produtos. Teresa di que estamos afeitos á calidade en Galicia, que cando o produto é tan bo non necesita nada. Canto menos se transforme, mellor. Procede dunha familia de cociñeiras caseiras, a súa nai, a súa tía, as súas avoas… aínda que ninguén se dedica á hostalería. Fixeron matanza, ela mesma fixo morcilla coa súa avoa, e así herdou esa paixón.

[siteorigin_widget class=\”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget\”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=\”SiteOrigin_Widget_Hero_Widget\”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=\”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget\”][/siteorigin_widget]

Por que participastes en Masterchef?

Teresa: Gústame cociñar e gústame a televisión, de feito, eu tiña unha sección na TVG antes de entrar no programa e quería vivir a experiencia, non quería cambiar de vida. A primeira vez que me presentei, nin sequera pasei o primeiro ‘casting’ en liña.

Sara: Eu, para aprender máis. Tamén me emocionaba moito coñecer a chefs.

Teresa: Iso é algo que confunde moito a xente, pensan que porque cociñas ou apareces no programa xa coñeces todas as Estrelas Michelin de España, e para nada!

E que pratos levastes?

Teresa: Eu cocín patacas con grelos e mexillóns cunha allada por riba, moi ‘Galician Style’. Cheguei ao ‘casting’, vin esferas, fume… e pensei: pero por que vén esta xente se xa o sabe todo?

Sara: Eu levei unha ensalada de lumbrigante cunhas herbas das marisma. As mesturas de sabores estaban moi boas e moi galegas.

Que significa para vos a comida galega?

Teresa: Produto, tradición e familia. Nunha reunión familiar, sabes cando comezas, pero nunca sabes cando remata.

Sara: Produto, calidade e sabor.

Teresa, onde debería ir comer Sara a Santiago?

Teresa: O bo de Santiago é que agora tes todas as opcións do universo.

Sara: Santiago a nivel gastronómico agora está moi ben.

Teresa: Levaríaa á Praza de Abastos para tomar un bo polbo, unhas ostras e despois ao Abastos 2.0. Foron os primeiros en facer cociña de mercado e quilómetro 0, ou mellor dito, metro 0. Non teñen menú, traballan segundo o que atopan cada día no mercado. Agora fano moitos, pero eles foron os primeiros.

E Sara, onde levarías a Teresa na Coruña?

Sara: Levaríaa ao meu restaurante favorito, Terreo, sen dubidalo, para que puideses gozar de Ana e Kike. Son marabillosos, adaptan os pratos, podes pedir o que queiras e atopan a forma de preparalo e desfrutalo. Despois a Bonilla para un chocolate con churros e a xeadaría Colón, para un xeado.

Teresa: Tería que ir mercar roupa nova porque non cabería! (risos)

Sara: Tamén Triay, que acaba de recibir un premio e seguro que che gustaría, é moi divertido!

E se pasa a noite na túa casa, que almorzo lle prepararías?

Sara: Uf, eu fago ‘brunch’ todos os días, almorzo moito, como froita constantemente, así que poñería un pouco de iogur de Xanceda con mandarina, por exemplo, unha granola caseira, rela de lima e noces. Ao lado, unha torrada de tomate, queixo gouda, noces e aceite. Tamén café con leite e zume variado, de cítricos e xenxibre.

Teresa: E todo isto sen ter que ir para a cama xuntas? (máis risos)

Sara: Só para que veñas verme!

E Teresa, que lle prepararías para cear a Sara?

Teresa: Unha cuncha ao vapor, ameixas, mexillóns… ademais de algo verde coma un tatín de allo porro. Encántame cociñar con forno porque funciona só, deixas todo dentro e podes tomar un aperitivo cun viño. E despois, unha das miñas marabillosas sobremesas, un xeado fresco de plátano conxelado, crema de queixo, nata… xenial!, cun chisco de chocolate por riba.

Que prepara unha filla para a súa nai como ‘tupper’?

Sara: De todo! Lentellas, polo ao curry… O bo é que os pratos de culler melloran cos días. É un ‘tupper’ ben xeitoso!

Teresa: A min encántame o momento ensalada. O truco é poñer un frasco cos ingredientes sen aderezar. Fas a vinagreta nunha cunca pequena e engádese á ensalada cunha base verde, unha proteína, uns queixos… A min encántame o feta, os galegos, os curados… Tomate de Santiago e froitos secos para o toque crocante.

E un ingrediente que se vos resista?

Sara: As miudanzas, non podo con elas. Pasei todo o concurso estudando sobre os miúdos (vísceras de animais como o corazón, o pulmón etc., que se aproveitan para comer), pero por sorte non me tocou.

Teresa: Gústame todo, son cero ‘repunantiña’. Pero, por exemplo, algo que non fago na casa é pasta fresca, son moi preguiceira.

Que truco de cociña herdastes?

Teresa: O meu non é un truco, pero é unha receita que non vin moito e encántame, é a receita da ensalada rusa. Sen maionesa, chea de vinagre e con abundante cebola, que se note.

Sara: Miña nai facíaa en grandes cantidades porque nos gustaba moito. Facíaa de tres formas: sen e con maionesa e outra con remolacha, unha ensalada rusa rosa!

Teresa: Na miña casa tamén era moi típico facer arroz con leite e deixalo nunha bandexa na neveira.

Sara: Non podo comer arroz con leite, non son capaz. Creo que ata podería vomitar. É o único que non probei na miña vida. Dáme mal pensar que vou comer arroz mollado en leite. Porén, é a sobremesa favorita do meu mozo, fíxenllo para el!

Pensades que gustan máis as receitas saudables ou outras con máis ‘porcalladas’?

Teresa: Creo que conviven as dúas.

Sara: Eu comería ovos fritidos todo o día, con patacas fritas e pementos vermellos, e cun bo pan.

E se tedes que escoller, doce ou salgado?

Sara: Salgado.

Teresa: Mmmmm… A quen amas máis, a papá ou a mamá? Depende do día… arroz con leite! (gargalladas).

Sara: Non, por favor!

Teresa: Pois cando era pequena, cando viña a leiteira co leite, cociamos o leite, quedaba a capa de nata e eu facía bocadillos de crema con azucre.

Sara: buffff.

É posible comer san, bo e barato?

Teresa: Barato non sei, rico e san si.

Sara: Depende das tempadas…

Teresa: Si, pero na carne non hai tempada.

Sara: Pero no peixe si, as sardiñas por exemplo están moi ben de prezo, unhas parrochas, un xurelo en escabeche…

Teresa: Sobre todo as verduras.

Sara: Agora comeza unha tendencia de cociñar verduras e a xente cómeas mellor.

Teresa: Creo que o problema é que temos pouco tempo. Eu mando os meus pratos ás miñas amigas, pero logo nunca os fan. Así que, ao final, é máis rápido mercar unha bolsa preparada para o microondas que facer ti mesmo as verduras.

Sara: En Galicia creo que se pode comer ben e barato se te fías das temporadas, dos tomates, dos cogomelos…

A última, a que sabe a vosa vida?

Sara: A ovos fritidos.

Teresa: Creo que a polbo e a mar.

Deixar un comentario

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir o spam. Aprende como se procesan os datos dos teus comentarios.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.