Guillermo Rivera, chef coruñés en Madrid: “Quixen montar un restaurante con agarimo, xusto o que faltaba nas cociñas”

Por Ana Romero

\"O
O coruñés Guillermo Rivera vive desde 2013 en Madrid, cidade na que abriu o seu restaurante Agarimo.

Guillermo Rivera naceu na Coruña en 1995 e estudou no colexio Compañía de María. Dende 2013 vive en Madrid, a onde se mudou para estudar ADE e Márketing. Sempre traballou, pero fai cinco anos decidiu dar un xiro radical e dedicarse á cociña. Hoxe é a alma detrás de Agarimo, un restaurante madrileño onde a cociña galega se reinterpreta cunha ollada actual, respecto polo produto e moito corazón.

Como comezaches no mundo da cociña?

Traballaba en estratexia creativa en publicidade, pero sentía que quería facer algo máis manual, máis meu. Deixei todo e fun medio ano estudar a Le Cordon Bleu. Logo estiven traballando con Miguel Vidal en Morgana durante outros seis meses. El axudoume moito a asentar as bases do meu proxecto. Sempre fun moi autodidacta: despois das clases volvía a casa, facía cursos, lía, probaba receitas… Todo iso levoume a montar Agarimo, unha cociña galega en Madrid, moi actualizada e baseada no aproveitamento.

De onde vén o nome?

Na casa fixéronme pensar moito no duro que é o mundo da cociña: os horarios, os malos hábitos, o hostil que pode chegar a ser. Sentía que faltaba agarimo nas cociñas, e quixen empezar xusto contra iso: coidando os horarios, os hábitos e o ambiente de traballo. Por iso o nome. O logo tamén ten a súa historia: de pequeno levaba lentes e parche, e ter traballado en publicidade axudoume a crear a miña propia imaxe.

Como é emprender en hostalaría en Madrid?

O máis parecido a unha selva. Non emprendín noutro sitio, pero Madrid pode ser moi hostil. Hai tanta oferta que a demanda non dá abasto. Para que o teu restaurante soe, case tes que estar en débeda cos influencers, e non sempre podes investir en márketing. A media de vida dun restaurante aquí é de tres anos. Agora está moi de moda o estilo americano, e un cociñeiro coma min, con outro estilo, non pode competir aí.

Gustaríache abrir algo na túa cidade?

Si. Pola miña situación persoal quero mudarme á Coruña. De momento é só unha idea, pero gustaríame manter Agarimo en Madrid, onde traballo co meu curmán, que é case o meu socio, e logo abrir alí. Aquí aprendín moito: que fixen ben e que fixen mal. Se comezase de novo, investiría máis no espazo da cociña e afinaría tanto o estilo como a experiencia. En Agarimo centreime máis na cociña que na posta en escena.

Como é a carta de Agarimo?

É curtiña e cambia moito. Da inicial conservamos a pescada e a tortilla de mans. Traballamos por produto de tempada e cada semana hai pratos fóra de carta.

Como é o voso cliente?

O que repite é alguén que dá prioridade a comer ben. É un perfil moi distinto ao que vai a locais de moda. Non buscan gastar 100 euros, senón gozar do sabor e do produto. Eu detesto saír cear e non desfrutalo.

Se Madrid fose un prato, cal sería?

Unha gilda! Hainas por todas partes. Madrid é unha cidade chea de oportunidades, pero nalgún momento vai estoupar: hai demasiadas aperturas e peches.

E A Coruña?

Uns callos! É un produto moi subestimado. Agora mesmo A Coruña ten unha oportunidade tremenda: está medrando moito, hai xente nova con poder adquisitivo que non ten onde gastalo. En Madrid a xente foxe a fin de semana; na Coruña, queda. Falta oferta e iso convértea nunha oportunidade incrible. É unha cidade moi distinta á que deixei fai 12 anos.

Saes moito cear?

Agora pouco. Antes si, para inspirarme. Pero ultimamente fíxome máis nos sabores e nos puntos de cocción cando vou a sitios especiais. Se saio, prefiro ir aos que xa coñezo e nos que me sinto ben.

E cociñas na casa?

Si! Porque mo pide a miña moza (ri). Prepárolle os tuppers semanais; se non, sobrevive a base de comida precociñada.

Que plan lle farías a alguén que visita A Coruña por primeira vez?

Encántame camiñar, así que faría unha ruta dende o Monte de San Pedro, baixando ata a Torre de Hércules. Logo iriamos comer a algún sitio de produto, como Terreo ou Culuca. Pola tarde, un pouco de cultura nas exposicións do porto e despois natureza: as Fragas ou a zona de Outes. Un día redondo.

Agarimo non é só un restaurante: é a demostración de que se pode cociñar con disciplina, creatividade e agarimo. Como di Guillermo, “faltaba agarimo nas cociñas”… e el veu poñelo.

Deixar un comentario

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir o spam. Aprende como se procesan os datos dos teus comentarios.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.