Luis López-Novoa, coruñés en Indonesia: \”Compramos a terra e sufrimos o terremoto máis intenso dos últimos 50 anos\”

Por Ana Romero

 

\"\"

Luis López – Novoa, coruñés, vive no paraíso. Nunha illa rodeada dun mar turquesa cheo de tartarugas, entre unha exuberante vexetación, típica de Indonesia.

En concreto, é copropietario dun hotel idílico, formado por chalés e ‘bungalows’ abrazados por unha preciosa piscina e todo tipo de luxos.

Para iso, tivo que desprazarse ao outro lado do mundo, máis concretamente, á illa de Gili Air. Todo parece unha película, non? Ben, durante todo o proceso de creación do devandito hotel… foi máis como unha película de terror. E parecía que algunha meiga lle dera o mal de ollo a Luis e ao seu socio.

Luis, vendo a web do teu hotel e padecendo o frío madrileño, teño a necesidade abafante de coller vacacións e ir a Indonesia, que o teño pendente. Como é que un coruñés, que viviu durante anos en Londres e Barcelona, ​​deixa todo e acaba nesa illa remota?

Pois efectivamente, despois de traballar en Londres en hostalaría ou tendas de roupa e en Cataluña, no mundo da banca e da inmobiliaria, decidín que era o momento de cambiar de vida. Queimárame moito nos últimos anos, aínda era moi novo e por sorte recibín unha boa indemnización do meu último traballo. Como xa estivera de vacacións no sueste asiático, decidín volver a Filipinas, pero, esta vez, só con billete de ida. Era 2016 e movíame entre illas facendo algúns traballos, por exemplo como DJ, nos hoteis nos que me deixaban quedar, e así non gastaba os meus aforros.

E estando en Filipinas, que che levou a Indonesia?

Un bo amigo meu de Ávila, Rodrigo Galán, que daquela tiña un hotel alugado alí, en Indonesia, chamoume e propúxome ir probalo, a ver se me gustaba traballar no hotel e se me adaptaba a esa vida. Non o dubidei nin un segundo e fun coa mochila. Nunca estivera alí e namorei. O contrato do meu amigo remataba no 2018 e tiña que decidir que facer co hotel e coa súa vida.

E que pasou contigo?

Como tiña eses cartos aforrados e xa levaba anos traballando alí na hostalería co seu propio hotel, atrevémonos. Repasamos os números e mergullámonos de cabeza para comezar de cero. E aquí comezou a serie de desgrazas catastróficas… Primeiro compramos un terreo e cando xa estabamos co proxecto a construír, pasou algo desgraciadamente moi habitual nesa zona do mundo que nos obrigou a parar o proxecto, o terremoto máis intenso dos últimos 50 anos. En Lombok foi un desastre, polo que sabemos, morreron ao redor de 1.500 persoas rexistradas… e isto fixo que todo se atrasara. A clave alí era ter moita paciencia e entender que están nunha zona exposta a moitos desastres naturais. A illa estivo pechada uns meses e non se puido construír, porque non chegaban os materiais. Cando comezamos a recuperarnos, chegou a pandemia. Tiñamos a apertura anunciada para abril/maio de 2020, pero o país pechou firmemente ata 2022.

\"\"E como avanzaches?

Houbo que arranxar todo o deterioro derivado do abandono, facer outra reinvestimento nas canalizacións ou no mobiliario. Os materiais estaban podre e o xardín destruído co paso do tempo. Traballamos duro e moi rápido para finalmente abrir en xullo de 2022. Agora vai como un tiro, moi ben.

Sodes un exemplo de tenacidade. Calquera tería tirado a toalla.

Ás veces é difícil ver as diferenzas culturais tamén, pero cremos moito no noso proxecto, e podes ver o ben que vai.

Cales son esas diferenzas culturais que mencionas?

Crear persoal xera moito estrés, marchan durante a noite, sen previo aviso. Outro tema chocante é tamén o da limpeza. Por exemplo, usan baldes e aínda que tiñan ducha, non os usaban porque non entendían o concepto. Ou ouriñar mentres se apoian cos pés no inodoro, ou empregando os mesmos materiais para limpar a cociña e despois o baño… Había que ensinarlles pero con respecto, con equilibrio, que tampouco podemos impoñer a nosa cultura, pero eles teñen que comprender os costumes do empregado e do turista europeo.

É certo que o ‘Slow Life’ é popular alí?

Completamente. A illa é unha especie de burbulla, onde parece que é toda europea pola clientela ou polos restaurantes, pero todo o persoal segue sendo moi rural e está atrapado no pasado. Aínda que todo o mundo ten móbil, Facebook, Instagram… Na nosa illa resúltalles atractivo ver xente branca, gústalles practicar inglés, queren ver de preto ese mundo que ven na MTV. Cústalles comezar, coller o noso ritmo…

E como te desprazas pola illa?

Non hai coches nin motos, están prohibidos, só hai cabalos e bicicletas. Incluso podes ver coches ou motocicletas eléctricas, pero pouquísimos. Parece unha película, pero é verdade!

E como galego, comes ben?

Esta zona é moi barata e moi básica, moito arroz. Teñen “Gado Gado” que son verduras guisadas ou salteadas, con salsa de cacahuete e acompañadas de arroz. Outro é «Chicken Lalapan», polo frito con arroz. É boísimo para os vexetarianos, teñen moitas opcións de brotes, verduras… Non comen porco e as vacas de alí están un pouco fracas, non coma as nosas en Galicia.

E estar no paraíso, é sempre ter bo tempo?

Si, hai boa temperatura todo o ano, oscila entre os 29 e os 33 graos. Na estación seca, o noso verán aquí, chove pouco, e pola noite ata podes levar pantalóns longos. En época de chuvias é duro, está superhúmido, pero chove menos que en Galicia no inverno.

Creo que teremos que ir comprobar por nós mesmos que o paraíso realmente existe. Chámase Gili Air.

\"\"

 

Deixar un comentario

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir o spam. Aprende como se procesan os datos dos teus comentarios.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.