Rodolfus, comendo Galicia: “Percorremos toda a nosa terra a través da copa”

María Montero e Vanessa Varela (de pé) e Leo Naya e Patricia Dopazo (sentados). Foto: Iván Barreiro

Por Patricia Dopazo de Gente que cuenta

\"María
María Montero e Vanessa Varela (de pé) e Leo Naya e Patricia Dopazo (sentados). Foto: Iván Barreiro

Que é a vida? A gran pregunta… Quizais… Secuencia de ciclos… Cada momento nela ofrécenos algo. Aceptar que a vida é cambio faise esencial para gozala e vivila. Todo nela ten un principio e un final, o que é hoxe quizais non sexa mañá. Pechar etapas, capítulos ou historias é algo cotiá que todos vivimos. Cambio, evolución, crecemento, aprendizaxe.

E agora, neste novo ciclo da miña vida, vou da man de Rodolfus. Non podería atopar mellor compañía. Nunca me sentín tan motivada, implicada e valorada.  Ábrese unha porta moi bonita porque dentro hai xente máis bonita aínda. A vitalidade de Leo, a súa positividade e o amor pola súa familia. A profesionalidade, o entusiasmo, o sentimento e o amor polo viño de Vanessa. Vela na sala é marabilloso, como explica os proxectos con ese brillo que nace da paixón polo que fai. A paz que dá María. A súa harmonía, equilibrio, positividade e boa enerxía que enche a Rodolfus dunha vibra máxica. Rodolfus somos nós para vós. Un concepto innovador cheo de entusiasmo, corazón e ganas. Podedes atoparnos na rúa Damas 2, da cidade vella da Coruña, e nas redes sociais como @rodolfus.gal

A súa mensaxe… Galicia enteira, co seu potencial e riqueza, promocionándoa para que non quede na sombra e sexa recoñecida. Sentados nunha cadeira feita con material mariño reciclado podemos viaxar a calquera lugar de Galicia cun bocado ou cun grolo. Benvidos a Rodolfus!

Cal é a historia de Rodolfus?
María: Somos unha parella de galegos retornados que durante os nosos anos vivindo no estranxeiro botamos moito de menos a comida  de aquí: o pan, a empanada, os queixos, os chourizos, as verduras galegas…

Leo sempre traballou na xestión de equipos, pero unha das primeiras cousas das que falamos cando nos coñecemos foi o viño e que lle gustaría ter unha viña de maior. Entón comezou a pensar na idea de construír unha adega. É moi emprendedor e sempre ten o cerebro traballando.

Eu son fotógrafa gastronómica e nos meus primeiros anos como freelance, cando buscaba  clientes no mundo da alimentación, sorprendeume a cantidade de produtos artesáns que se elaboran en Galicia e polo pouco que se coñecen.

Durante a pandemia recuperamos a idea da adega e fusionámola cunha tenda de ultramarinos… e así naceu Rodolfus.

E por que se chama Rodolfus? Cando estabamos esperando o noso primeiro bebé, Leo chamoulle en broma «Rodolfito». Ao final, tivemos tres nenas… así que por dereito había que chamarlle así a este cuarto fillo.

Palabra ou frase que define a Rodolfus.
María: Comendo Galicia, o slogan perfecto inventado pola nosa filla de 11 anos.

Leo: Equipo, confiando nos teus compañeiros e sabendo que están aí cando o necesitas.

Patri: Non poderás nadar a novos horizontes senón tes o valor de perder de vista a costa. (William Faulkner ).

Vanessa: Equipo, unión.

Que representa o viño para cada un e un momento especial arredor do viño.
María: Para min representa o encontro, compartir, charlar, proximidade… non en todos os momentos especiais hai viño, pero cando hai viño para min é sinal de que o momento é especial.

Leo: Momentos coa familia e os amigos. Encontros incribles como o da Fonte de A Saúde con todo o equipo! Un día marabilloso e inesquecible.

Patri: Futuro, motivación e ilusión. O viño deume luz nun momento no que todo era escuro, a súa aprendizaxe encheume de forza e inquietude. Abrir unha botella de viño e compartila, só ou con outras persoas, é un momento especial. Fainos viaxar, descubrir, sentir…

Vanessa: Para min o viño é, ademais da miña paixón, unha ferramenta cultural con gran poder socializador. Abriume as portas a un mundo novo cheo de coñecemento, grazas a el atopei persoas marabillosas que son unha parte importante da miña vida. Vivín moitos bos momentos arredor do viño: reunións familiares, con amigos… pero se teño que escoller unha, escollería as dúas vendimas con Saleta e Jorge de Adega Saíñas. Uns días moi especiais nos que tiven a oportunidade de mergullarme no duro traballo que hai detrás dunha botella e gozar da xenerosidade e cariño desta familia que me abriu as portas da súa casa e da súa adega.

Que fai un bo viño?
María: Dáche boas sensacións cando o tomas e non che dá malos cando o dixeres. E se hai xente fermosa detrás que pon paixón en facelo, nótase moito.

Leo: Do traballo e o amor que se pon en algo ben feito.

Patri: Dende a viña ata o momento de bebelo hai un proceso cheo de traballo, dedicación e, sobre todo, corazón. O bo viño faise co amor e o cariño.

Vanessa: Para min, un bo viño nace do amor pola terra, da sensibilidade, do coñecemento e da experiencia de quen o elabora porque está directamente ligado ao terreo, á zona e á calidade das uvas. Dende o meu punto de vista, se estes factores conflúen, o viño acadará personalidade, expresividade e estilo. Un bo viño emociona e crea memoria.

Vanessa, fálame da adega: que a caracteriza? Por que o viño galego?
Vanessa: Gústame definir a adega como un mapa líquido de Galicia, queremos percorrelo a través da copa, dando protagonismo á orixe, poñendo o foco nos concellos, vilas e viñedos, falar dunha Galicia vitivinícola máis concreta. Cada un dos proxectos elixidos para a adega inicial ten unha representación que chamamos “piramidal”. Son proxectos tremendamente vinculados á súa zona, que coñecen o seu terreo, a súa historia, as súas tradicións.

É unha adega incipiente que aínda non ten o peso das anadas, pero si que ten un percorrido pola zonificación que os diferentes produtores elixidos realizan a través dos seus viños. A diversidade de climas, solos e o gran abanico de varietal que temos permitiunos “zonificar” a nosa adega en tres grandes grupos: Atlántico, Interior e Oriental. É un recuncho especial para nós cheo de diversidade onde conviven proxectos xa consolidados que situaron a Galicia no mapa do viño internacional con proxectos emerxentes que o están a facer moi ben e teñen moito que dicir.

Como é o servizo do viño en Rodolfus e que se quere transmitir?
Vanessa: O primeiro que queremos é que o cliente goce, que se divirta, que non teña limitacións nin tecnicismos, este é un proxecto familiar, coa sinxeleza da naturalidade… Deste xeito, convidámolos a coñecer a historia da zona que están a visitar a través do cristal, o factor humano que a conforma.

RECUNCHO PERSOAL

Cales son os vosos referentes e motivacións:
María: Todas aquelas persoas que ao longo da historia romperon moldes e se mantiveron fieis á súa idea a pesar das críticas de todos: dende Galileo ata a miña avoa. A miña motivación é ver na cara da xente que lles gusta o que facemos, e que gran equipo somos, claro!
Leo: A miña referencia sempre foron aquelas persoas que decidiron tomar as rendas do seu destino, cos riscos que iso implica, cada persoa que decide facer o seu camiño merece o maior respecto.
Patri: A miña motivación é a vida, aprender e ser cada día mellor que onte.
Vanessa:A miña principal referencia é a miña nai. Unha muller loitadora con moita forza e optimismo que sempre está ao meu lado. Ela é a forza motriz da miña vida e a miña maior motivación é vela sorrir. O equipo do Instituto Galego do Vino no que tiven o privilexio de formarme son para min uns grandes referentes na súa profesionalidade e na súa traxectoria, así como a nova xeración de sumilleres que están facendo un traballo tan bo, dos que aprendo moito.

Onde vos vedes dentro de 5 anos?
María: Un pouco maior, máis sabia, con máis tempo libre… pero aquí, en Rodolfus.
Leo: Rodeado do gran equipo que somos agora, pero máis vellos e maduros.
Patri: Non penso no futuro. Céntrome en facer o presente, observar, sentir, deixarme ir, pero tamén loitar polo que quero.
Vanessa: Non sei onde estarei dentro de 5 anos, a vida segue o seu camiño e desfai os teus plans ao seu antollo e xa mo avisou en moitas ocasións. Así que vivo por hoxe… e hoxe estou en Rodolfus.

Un viño.
María: : O que me poña Vane, sempre acerta.
Leo: Sílice.
Patri: Amandete, ollos brancos. Dúas últimas sorpresas que demostran que o viño galego está á altura.
Vanessa:Hai pouco tiven a oportunidade de gozar de Viña de Martín Escolma 2010 e El Val 2021 e ambas seducíronme profundamente.

Unha uva.
María: As catalás que comíamos da viña nos veráns da miña infancia… Aínda que con esas non creo que se faga viño.
Leo: Branco lexitimo.
Patri: Albariño, malvasía volcánica.
Vanessa: Para unha variedade branca quédome na miña terra, o Albariño. Para unha variedade vermella, Pinot Noir.

Unha DO.
María: Vou dicir Rías Baixas, porque meu pai era de Cambados e foi o primeiro viño que bebín.
Leo: Eu prefiro poñer en valor  moitos máis viños que  os están dentro da DO… Son importantes, pero creo que tamén son exclusivos… Mellor bo viño e xa está.
Patri: Gústame o viño e descubrir, non podo escoller.
Vanessa: Quédome con Galicia e con toda a súa riqueza.

Unha anécdota ou un momento.
María: Moita xente nos dixo que nos limitabamos moito traballando só con produtos galegos… e agora cando entran na tenda din «pero todo isto é galego?»
Leo: A licenza para a obra de Rodolfus chegou o día da lotería de Nadal! Ese foi o premio.
Patri: O momento no que Rodolfus abriu a porta despois de moitos meses de espera porque os traballos tardaron máis do que esperabamos. Abrir a primeira botella de viño foi un gran ‘subidón’. (risos).
Vanessa: Cando tiven COVID perdín o gusto e o olfacto durante case dúas semanas. Foi un momento moi duro porque son dous significados fundamentais para a miña profesión. Todos os días sentaba diante dunha botella de viño e servíame unha copa…  Non sentía nada. Foron as dúas semanas máis longas da miña vida nas que me preguntei que faría se non recuperaba o gusto e o olfacto. Menos mal que volveron e os primeiros aromas e sabores deumos de novo o viño.

Unha frase que te define.
María: Só seguen a corrente os peixes mortos.
Leo: Se o intentamos, podemos conseguilo.
Patri: Sé ti mesmo aínda que non encaixes, nalgún momento encontrarás o teu sitio. Facer as cousas con corazón sempre é a mellor forma de que saian ben.
Vanessa: Amiga dos meus amigos.

Deixar un comentario

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir o spam. Aprende como se procesan os datos dos teus comentarios.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.