Tomás Ucha, mellor sumiller de Galicia 2024: “Temos que loitar porque a nosa profesión non decaia”

Por Patricia Dopazo de Gente que cuenta

\"\"

Georges Brassens, cantautor francés, dixo: “Din que o mellor viño non é necesariamente o máis caro, senón o que se comparte”.  Abrir unha botella de viño pode ser o preludio dun momento feliz, agradable e, sen dúbida, de desfrute en compañía. Gardo unha caixa de corchos que o xustifican.

Como diario persoal, cada un podería ser unha páxina das miñas experiencias arredor desta bebida. Degustacións, celebracións, ceas, comidas, visitas a adegas, cursos, encontros… O viño máis que facerme sentir, faime aprender a sentir. Podería definir a relación como unha especie de conexión sensorial máxica que, coa compañía axeitada, dará lugar a un recordo inesquecible.

Algúns chámanlle maxia… Eu chamaríao ver dende o máis íntimo a realidade que se nos presenta. Unha viaxe ao interior para entender o exterior. Unha pausa esquecendo o tempo para deixarse ​​levar polo pracer e o goce. O viño crea vínculos, momentos e emocións que van dende a viña ata que se remata a botella.

Encántame publicar entrevistas sobre o viño e entrevistar a grandes do sector é un privilexio e unha honra. Quero agradecer o interese e a atención de Tomás Ucha, recoñecido como o mellor sumiller de Galicia este ano. Destacar tamén que se presenta ao campionato de España que se celebrou os días 24 e 25 de abril, pero dado que a edición desta entrevista é previa ao evento, coñeceremos o resultado cando a publiquemos.

Moita sorte, Tomás, grazas pola túa profesionalidade e papel divulgativo desta marabillosa “máis” que bebida.

Quen é Tomás Ucha?

Agora mesmo son o director de viños da Vinoteca Berria de Madrid, un proxecto que naceu fai tres anos coa idea de desenvolver unha das mellores vinotecas de Europa.

Cal foi o teu primeiro contacto co viño e por que quixeches dedicarte profesionalmente a isto?

O meu primeiro contacto foi fai 11 anos, cando decidín estudar hostalería en Carlos Oroza (Pontevedra). Nese momento nunca pensei que pasaría por todo o que pasei ata hoxe, pero si teño os primeiros recordos de abrir botellas, os cheiros, o sabor… Uns anos despois decidín dedicarme plenamente ao viño, xa que cría que podía facer unha importante contribución a este mundo único.

Que non pode faltar na túa vida diaria? Motivación e referencias.

A diferenza de moitas persoas, son máis eficaz en cousas non rutineiras. Necesito moverme entre os altibaixos, entre a zona de non confort. Motívame o descoñecido. Na miña vida diaria necesito unha de cal e outra de area.

Os meus referentes son todas as persoas que teño ao redor da miña vida. Os que admiro e me fan crecer e ser mellor día a día. Eles me apoian e soportan todas as miñas loucuras.

Que caracteriza un bo servizo e un bo sumiller?

Sen dúbida é unha pregunta que me fun facendo ao longo da miña carreira. Para min o máis importante á hora do servizo é escoitar á persoa sentada diante de ti e se podes, se podes, conseguir sorprendela para que volva. Sensibilidade, paixón, profesionalidade son cousas que hai que ter. Moitas veces como  ti estás é como podes tratar a un comensal. Son cousas que co paso do tempo, dáste de conta de que tes que evitar.

Que caracteriza a un bo viño e unha recomendación.

É unha pregunta que se lle preguntas a dez sumilleres diferentes e dirán dez cousas diferentes. Dende o meu punto de vista, o máis importante é que ten que ser delicioso, ten que ser agradable. O segundo, e para min é importante á hora de elixir un viño para a nosa carta Berria, é que debe ter personalidade. A terceira cousa, a persoa. Para min, quen está detrás de cada botella ten moita influencia.

Falando da regra de tres persoas agradables, hai unha adega que visitei hai unhas semanas na Gomera; nunha zona relativamente descoñecida para moitos e con moitas preocupacións por facer grandes viños. A adega chámase Altos de Chipude e o viño chámase “La Montaña”.

Que opinas do sector na actualidade?

É unha pregunta na que me gustaría poñer un signo de interrogación moi grande. É certo que nestes momentos o nivel de ‘Sommelier’ é cada vez máis alto. A xente comeza a prepararse e a ser máis completa, algo que non pasaba hai uns anos. Tamén é certo que o sumiller é unha figura moi respectada e cada día son máis as persoas que falan delas como unha achega gastronómica con significado. O que me crea unha pregunta é o futuro. O momento efervescente da hostalería xa pasou. Hai menos xente nas escolas de hostalería, falta de persoal, falta de compromiso coa formación, falta de creatividade. Todo suma. Así que veremos cara a onde imos, pero se algo teño claro é que os que estamos aquí temos que loitar para que a nosa profesión non decaia.

Onde te ves dentro de cinco anos?

Agora mesmo estou moi ben, pero sempre centrei a miña vida en acabar en Galicia e penso que nos próximos anos volverei a montar o meu negocio. Estou ansioso por ese momento, pero creo que aínda me queda un último baile.

RECUNCHO PERSOAL

Unha palabra que te defina: Perseveranza.

Un viño: Sempre digo que o viño que me fixo tremer foi López de Heredia, Viña Tondonia 1964. Tiven a sorte de tomalo na propia viña con María José López de Heredia e unhas cantas persoas ás que admiro como Eduardo Camiña Ucha. Para min aquel viño, naquel momento da miña vida, era algo máxico.

Un lugar: O meu lugar no mundo é Galicia, calquera recuncho. É o lugar do meu recreo.

Cociñeiro/a: Chef Andoni Luis Aduriz = Xenio.

Un restaurante: Celler de Can Roca.

Un sabor: Xeado de pistacho.

Un cheiro: Cheiro a pizza do cuarto de Bos Aires.

Algo que non che pode faltar: Escoitar a Fito Páez.

Unha referencia: Meus pais = Loita.

Unha DO para descubrir: Teño moitas ganas de visitar Walker Bay en Sudáfrica, sucederá pronto.

Unha palabra: Oxímoron.

Unha anécdota: Hai uns anos estiven en Château Latour con xente coñecida que non podo mencionar porque me matan. Na viña estaban limpando as cepas e saíndo da adega levamos connosco un anaco da viña de Château Latour sen darnos de conta. Cando iamos de camiño escoitamos o ruído na estrada e vimos que colleramos un pequeno anaco de vide. Podemos dicir que nas nosas casas temos un anaco de Latour como recordo.

Un viño para unha cea romántica: Bubbles – Champaña.

Un viño para compartir cos amigos: Un tinto fresco, aromático e divertido estilo Beaujolais.

Un viño para ver o solpor: Un branco con certa dozura. Podería ser un Mosel Riesling.

Un viño para celebrar un importante evento familiar: Na miña casa non podes faltar un viño tinto con barrica e froita sen demasiada acidez, estilo Malbec de Mendoza.

Un viño para beber só: Só adoito beber algo que podo beber un pouco e que me dure moito tempo. Gústame moito Vin Jaune do Xura.

Un viño imprescindible: Para a persoa e porque me encanta, Mas Vía de Mestres.

Un viño que non cumpriu as súas expectativas: Screaming Eagle Cabernet Sauvignon.

Últimas palabras: Moitas grazas pola entrevista e espero que vos guste. Agora gustaríame facer un pouco de psicólogo, como a miña nai. Pero quen necesite axuda no mundo do viño, aquí estou. O meu número sempre esta dispoñible e con ganas de botar unha man. Como sempre digo: «O camiño é demasiado longo, intenso e difícil para facelo só».

Deixar un comentario

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir o spam. Aprende como se procesan os datos dos teus comentarios.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.